Lista över böcker allmänheten antar att alla har läst

Harper Lee - To kill a mockingbird
Okey lyssna nu. Finns det någon bok i hela världen som man bör läsa så är det denna. Varje skolbarn i hela USA (jag skojjar inte nu, de enda amerikanarna som inte läst boken är de som försökte komma undan med filmen men tro mig det funkar inte) har läst To kill a mockingbird. Och nej, nej, nej, nej läs den inte på svenska, på engelska ska det vara skäms på er om ni vågar annat! "Han är hela kvarterets egen Boo Radley", efter den här boken kommer du förstå väldigt precis vad man menar med det uttrycket.

Joseph Conrad - Mörkrets hjärta (Heart of Darkness)
Väldigt omtalad bok, och ska man nu stämma Tintin (?) så bör man kanske ta sig en titt på denna bok med. Den är faktiskt svår nog på svenska så ger man sig på den engelska så är det imponerande.

Charlotte Brontë - Jane Eyre
Utseendet är obetydligt. Det är vad jag huvudsakligen tog med mig efter att ha läst Jane Eyre. En riktig engensk klassiker.

Emily Brontë - Svindlande höjder
Systrarna Brontë är kända över hela världen och Svindlande höjder också en klassiker ända uti marginalerna. Denna roman rymmer allt mellan kärlek och spöken.

Paulo Coelho - Alkemisten
Följ dina drömmar. En relativt nyutkommen bok i jämförelse till de andra på min lista men nog förtjänar den sin plats alla gånger. Det här kommer den nya Candide om 200 år var så säker.  

Voltaire - Candide
Den bästa av världar. Behöver jag säga mer? Okey jag säger väl Kunigunda då.

Rousseau - Emile
Rousseau och Voltaire är som de olika sidorna av ett janusansikte. Emile rymmer de flesta av Rousseaus egna åsikter om det mesta.

George Orwell - 1984
Skriven 1948, utspelar sig 1984. "Big Brother is watching you", många gör referenser till den här boken utan att ens veta om det. En riktig dystopi om framtiden.

Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga
Såg På spåret i fredags och en av frågorna var "vilket yrke hade Gösta Berling?". Skäms inget av lagen kunde svaret! Selmas storslagna debut bör läsas av alla svenskar.

Göran Tunström - Juloratoriet
Efter Bachs musik med samma namn, just den musiken spelar en väldigt central roll genom hela verket.

Johann Wolfgang von Goethe - Den unge Werthers lidanden, samt Faust
Man bör ha läst någonting av Goethe, Håkan Hellström gör även kopplingar till Den unge Werthers lidanden i en av låtarna på den nya skivan... Vilken får ni själva lyssna er till!

Joseph Heller - Moment 22 (Catch-22)
Handlar om amerikanska flygsoldater under andra världskriget. Moment 22 har blivit ett allmänt vedertaget uttryck som ofta används i modern tid. Läs boken så förstår du precis vad som menas med Moment 22.

Stephen King - The Dark Tower
Läs något av Stephen King! Vad som helst egentligen. Alla känner till hans namn men det är färre som faktiskt läst någonting av honom. Läs något så kan iallafall du säga det. Ett tips är The Dark Tower som kanske också är det mest kända verket och vars tema fortlöper det genom de flesta av hans böcker, antingen i form av platser, människor eller annat.

Shakespeare
VAD SOM HELST!!

August Strindberg - Hemsöborna
Bor man i Sverige är det skamligt att inte ha läst iallafall ett verk av allas vår Strindberg.

Hjalmar Söderberg - Doktor Glas, samt Den allvarsamma leken
Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?


Sedan måste jag be om ursäkt till alla Narnia- och Twilightfan men jag måste faktiskt lista Harry Potter som ett måsteläs. Serien om den unge trollkarlen förtrollade en hel värld och jag är helt säker på att den kommer klassas som en riktig klassiker väldigt snart om den inte redan gör det. J K Rowling skrev ett mästerverk.


Kommentarer
Postat av: Anonym

fast vilka böcker har du läst?

2011-02-22 @ 13:21:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0